Turja Lehtonen: STX Korean tilanne ei yllättänyt

STX Finlandin korealaisen emoyhtiön hakeutuminen velkasaneeraukseen ei Metalliliiton Turja Lehtosen mukaan ole välttämättä mikään huono asia.

Turun ja Rauman telakat omistava STX Korea eli STX Offshore & Shipbuilding on hakenut velkojiltaan vapaaehtoista velkasaneerausta, jotta yhtiö välttäisi vararikon. Yhtiö omistaa sataprosenttisesti STX Finlandin ja sitä kautta Turun ja Rauman telakat.

Metalliliiton työehtosihteerin ja vasemmistoryhmän vetäjän Turja Lehtosen mukaan Suomessa ei ole syytä panikoida asian suhteen.

– STX Korea eli emoyhtiö on ollut liki kaksi vuotta Korean sijoituspankin käsissä. Tiedossa on ollut, että jossain vaiheessa voidaan joutua tällaiseenkin tilanteeseen.

– Minulla on se käsitys, että tämä ei heti vaikuta millään tavalla Turussa ja Raumassa rakennettaviin laivoihin.

Lehtonen näkee asiassa saattavan olla myönteisiäkin puolia.

– Voi käydä niin, että jollain aikavälillä STX Finland joutuu myyntiin ja en pitäisi sitä välttämättä huonona vaihtoehtona. Telakoiden ongelmahan on pitkän aikaa ollut omistaja, sen taloudelliset vaikeudet ja haluttomuus satsata telakoidensa kehittämiseen.

Jäitä alihankkijoille

Lehtonen pitää tulevaisuuden kannalta erittäin tärkeänä, että alihankintaverkosto pysyisi kasassa ja rauhallisena.

– Toivoisin alihankkijoille nyt jäitä hattuun. Heidän tulisi pysyä valtion rahoitusta hankittaessa antamiensa sanojen takana. Täytyy muistaa, että laskutkin on maksettu.

Myös työ- ja elinkeinoministeriö rauhoittelee tilannetta. Teollisuusneuvos Janne Känkänen totesi keskiviikkona MTV:lle, että emoyhtiön ongelmat eivät vaaranna konsernin lupaamia lisärahoja Turun telakalle.

Teksti Risto Korhonen / Kansan Uutiset