Turja Lehtonen: Pääomapiirit saivat mitä halusivat

Metalliliiton vasemmistoryhmän vetäjä ja työehtosihteeri Turja Lehtonen sanoo, että työnantajien on syytä lopettaa valittaminen suomalaisen työn kalleudesta ja Suomen heikosta kilpailukyvystä.

– Suomalaiset työnantajat ovat viime vuosina saaneet jopa kaksi miljardia euroa erilaisia veroluonteisia helpotuksia, joilla on haluttu sitouttaa työnantajia pitämään työt ja pääomat Suomessa, Lehtonen sanoo.

– Ensin työnantajien Kela-maksuja vähennettiin 800 miljoonaa, sitten työeläkemaksuja noin 400 miljoonaa ja viimeksi kehysriihessä päätettiin vähentää yritysten yhteisöveroja noin 900 miljoonaa, hän laskee.

Lehtosen mukaan hallituksen viimeisimpien kehysriihipäätösten jälkeen ainakin kilpailukyvyn pitäisi olla nyt keskeisiä kilpailijamaita paremmassa kunnossa.

Vaikka suoranaiset palkansaajaa koskevat asiat hallituksen kehysriihessä kovin kevyelle, Lehtonen näkee päätöksissä hyviäkin asioita.

– Vaikka pääomapiirit saivat isot rahat, pelättyjä sosiaaliturvan leikkauksia tai heikennyksiä ei tullut. Positiivisena asiana voi pitää myös opintotuen korotusta ja valtion panostuksia rakentamiseen.

EK kaatoi keskitetyn ratkaisun

Turja Lehtosen mukaan maaliskuussa yritetty työmarkkinakeskusjärjestöjen keskitetty tuloratkaisu kariutui Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n vastustukseen ja ideologiseen linjaan.

– Vastuu ratkaisun epäonnistumisesta kuuluu vain ja ainoastaan Etelärantaan. EK ei joustanut vaatimuksista alentaa työeläkemaksuja. EK ei myöskään hyväksynyt yleiskorotuksia. Viimeksi sama asenne johti työtaisteluun perälaudasta.

Lehtosen mukaan tämä tarkoittaa sitä, että paineet Metallin sopimusneuvotteluita kohtaan kasvoivat. Nyt Metallissa keskitytään täysillä omaan syksyllä tehtävään työehtosopimusratkaisuun.

– Työehtosopimusratkaisuun vaikuttaa keskeisesti ammattiosastojen esitykset, joita toivonkin meidän väen ahkeroivan.

Ammattiosastojen esitykset on toimitettava Metalliliitolle huhtikuun loppuun mennessä.

Järjestämiskampanja käynnissä

Metalliliiton järjestämiskampanja on käynnistynyt tänä keväänä. Liitto palkkasi määräaikaisiin työsuhteisiin neljä järjestäjää, jotka aloittavat työnsä huhtikuun alkupuolella. Hankkeessa on mukana myös suuri määrä liiton aktiiveja.

– Järjestämishanke on äärettömän tärkeä ja arvokas koko Metalliliitolle ja liiton tulevaisuudelle, Lehtonen sanoo.

– Toivon, että kaikki meidän aktiivit osallistuvat hyvässä ja rakentavassa yhteistyössä järjestäjien kanssa järjestämistalkoiden onnistumiseen ja Loimaan kassan jäsenmäärän vähentämiseen, hän painottaa.