Turja Lehtonen: Tukea STX:n alihankkijoille

Metalliliiton vasemmistoryhmän vetäjä Turja Lehtonen pitää positiivisena STX-telakan alihankkijoiden pyrkimyksiä telakan pelastamiseksi.

Meriteollisuuden alihankintayritykset ovat perustaneet yhdistyksen, jonka tarkoituksena on pyrkiä varmistamaan STX Finlandin Turun telakan tulevaisuus. Ensimmäinen askel olisi saksalaisten TUI-risteilijöiden rakentamisen varmistaminen. Yhdistykseen on tulossa 80 alihankkijaa, jotka vakuuttavat olevansa valmiita sijoittamaan hankkeeseen myös pääomia.

Metalliliiton työehtosihteeri ja vasemmistoryhmän vetäjä Turja Lehtonen pitää alihankkijoiden liikkeelle lähtöä myönteisenä.

– On erittäin positiivista, että STX:n alihankintaverkosto on aidosti valmis tulemaan talkoisiin mukaan.

Lehtonen kuitenkin muistuttaa, että mitään ei ole tällä hetkellä myynnissä, vaikka omistushaluja on monella taholla virinnyt.

– Tässä pitäisikin nyt keskittyä siihen, että tilatut kaksi TUI Cruises-varustamon risteilijät saataisiin rahoituksen osalta kuntoon.

– Jos tämä verkosto haluaisi tehdä todellisen isänmaallisen teon, pitäisi huolehtia rahoituksesta, koska kysymys ei ole enää laivatilauksesta. Kun porukka on ilmoittanut valmiutensa tulla omistajaksi, niin se voisi tulla myös rahoittajaksi, muistuttaa Lehtonen.

Metalliliitto on arvostellut rajusti valtiovallan toimia meriteollisuuden kriisissä. Suuri risteilijätilaus menetettiin 50 miljoonan lainan epäämisen takia ja saksalaisristeilijöiden kohtalo on yhä vaakalaudalla. Lehtonen sanoo porukan olevan todella pettynyt hallitukseen.

– Vasemmiston näkökulmasta olemme äärettömän pettyneitä siitä, että talouspoliittisesta ministerivaliokunnasta tuli yksimielinen päätäs lainan epäämisestä. Tätä ei kukaan pysty selittämään.

Lähde: Kansan Uutiset