STX aloittaa yt-neuvottelut telakoilla

Telakkayhtiö STX aloittaa 8. tammikuuta yt-neuvottelut Turun ja Rauman telakoilla henkilöstön vähentämiseksi. Yhtiön mukaan taloudellisen tilanteen ja Ranskaan menetetyn Sanctuary-risteilijätilauksen takia yhtiön kiinteitä kustannuksia tulee vähentää 30 prosenttia. Turun telakan pääluottamusmiehen Jari Aallon mukaan tämä saattaa tarkoittaa ”useiden satojen” työpaikkojen vähentämistä.

Aallon mukaan tilanne on ollut väistämätön, koska STX:n Suomen telakat ovat toimineet useamman vuoden tappiolla ja molemmat telakat käyvät nyt vajaakäynnillä.

Turun telakka on saanut kaksi tilausta risteilijöistä TUI Cruisesille, joista ensimmäisen tuotanto on jo aloitettu. Molempien rahoitusaikainen rahoitus on kuitenkin vielä kesken, mikä uhkaa molempien laivojen tuotantoa. STX:n Suomen hallitukselta turhaan pyytämä 50 miljoonan euron pääomalaina olisi turvannut myös TUI:n alusten rakentamisen.

– Nyt onkin äärimmäisen tärkeää, että TUI:hin saadaan rahoitus kuntoon. Jos ne laivat menetetään, se tarkoittaa suomalaisen telakkateollisuuden alasajoa. Maailmalla ei tällä hetkellä liiku yhtään sellaista risteilijä- tai autolauttakauppaa, mitä voisi tänne saada, Jari Aalto sanoo.