Metallin vasemmisto tuomitsee Metson aikeet

Metalliliiton vasemmistoryhmä tuomitsee konepajayhtiö Metson suunnitelmat käynnistää yt-neuvottelut työntekijöiden vähentämiseksi samaan aikaan, kun yhtiö aikoo maksaa lisäosinkoja omistajilleen, sanoo Metallin vasemmiston ryhmänvetäjä Turja Lehtonen.

– Tämä tilanne on käsittämätön ja tavallisen ihmisen oikeustajulle täysin mahdoton. Metson pitää nyt kantaa yhteiskuntavastuunsa ja pidättäytyä irtisanomisista, jos kerran yrityksellä menee niin hyvin, että sillä on varaa palkita omistajiaan, Lehtonen sanoo.

Lehtonen muistuttaa, että Metalliliitto on viime vuosina ollut tukemassa myös Metson kannattavuutta maltillisilla palkkaratkaisuilla. Hänen mukaansa Metson aikeet osoittavat, etteivät työnantajat ole aidosti sitouneet siihen, mitä liittojen yhteisillä kehittämistyöryhmillä on haettu eli yritysten kilpailukyvyn parantamista ja tuottavuuden kasvattamista.

– Metson toimet lyövät kovaa näitä hankkeita poskelle, Lehtonen sanoo.

Lehtonen toivoo, että Metson suurin yksittäinen omistaja Suomen valtio käyttää tulevassa ylimääräisessä yhtiökokouksessa päätösvaltaansa kuten Finnairin tilanteessa viime keväänä.

– Omistajaohjauksesta vastaavalla ministeri Heidi Hautalalla on nyt mahdollisuus näyttää, ettei maan hallitus ole unohtanut suomalaisia työntekijöitä, Lehtonen sanoo.

Lehtosen mielestä on syytä muistaa, että Metson ja sen edeltäjän Valmetin juuret ovat vahvasti Suomessa.

– Työntekijät Suomessa ovat luoneet pohjan sille, mitä Metso tänään on. Metson nykyjohdon toimet osoittavat vakavaa yhtiön oman historian unohtamista, Lehtonen sanoo.

Lisätietoja: Turja Lehtonen, p. 0400 535 616