Matti Mäkelä: Raamin aukaisulle ei mitään perusteita

Metalliliiton liittosihteeri Matti Mäkelä tyrmää Teknologiateollisuuden vaatimukset raamisopimuksen avaamisesta toisen sopimusvuoden palkankorotusten osalta.

– Vaikka talouden taivaalla onkin taas nähtävissä pilviä, mikään syy ei nyt puolla vaivalla aikaansaadun sopimuksen auki repimistä, Mäkelä sanoi Tampereella Metalliliiton alueellisessa kesätapahtumassa.

Vaikka työnantajien propaganda muuta väittää, palkat ovat Suomessa nousseet varsin kohtuullisesti, etenkin, jos niitä peilataan samanaikaiseen hyvään tuottavuuskehitykseen. Suomen kilpailukykyä ei siis missään nimessä ole hukattu ylisuurilla korotuksilla. Päinvastoin. Noudatettu maltillinen linja on osaltaan turvannut hintakilpailukykyä ja luonut vakaat olot yrityksille. Tästä on nähty hyviä esimerkkejä aivan viime aikoinakin, kun alalle on saatu uusia mittavia toimitussopimuksia.

Metalliliitto penää päättäjiltä ymmärrystä teollisuuden merkitykselle. Mäkelä muistutti, että ilman teollisuuden tuomia tuloja ei Suomessa pystytä ylläpitämään tasokkaita palveluja.

– Suomessa on pakko oivaltaa, että me emme täällä Euroopan reunalla pärjää millään ilman vientiteollisuutta ja vientituloja. Jos ostamme ulkomailta autot, televisiot ja hammasharjat, meidän on myös vietävä ulkomaille jotakin. Muuten rahamme menevät ulkomaille ja jäävät sinne, Mäkelä sanoi.

Metalliliiton liittosihteeri muistutti, että liiton on pidettävä myös oma pesänsä kunnossa. Metallissa on käynnistymässä järjestäytymiskampanja, joka omalta osaltaan vastaa ajan haasteisiin. Vahva liitto on vahva vaikuttaja.