Matti Mäkelä: Koulutuksella pidetään työ Suomessa

Metalliliiton sihteeri Matti Mäkelä kritisoi voimakkaasti suomalaisten yritysten turhia tuotantosiirtoja ulkomaille. Panostamalla työntekijöiden koulutuksen kotimaassa on mahdollista pärjätä kansainvälisessä kilpailussa, Mäkelä sanoi puheessaan Salon vappujuhlassa.

Mäkelä viittasi viikko sitten esiteltyyn VTT:n julkaisuun, jonka mukaan varsinkin suomalaiset pk-yritykset investoivat liian helposti halpamaihin.

– On tullut tavaksi viedä täysin kannattavaa liiketoimintaa Suomesta ulkomaille sen toivossa, että voittoa kertyisi vielä muutama euro lisää. Suomen tai työntekijöiden kohtalo ei näissä päätöksissä tunnu painavan yhtään mitään, Mäkelä sanoi.

Mäkelän mukaan useissa yrityksissä on jo huomattu, ettei tuotannon siirtäminen ulkomaille olekaan kannattavaa, kun vastaan vyöryvät yllättävät kustannukset ja hallitsemattomat laatuongelmat. Tuotannon ja laadun ongelmat heijastuvat nopeasti myös yrityksen maineeseen.

– Hyvänä huonona esimerkkinä tästä on Nokia, joka on työnantajana romahtanut kärkipaikalta pohjamutiin, kun mitataan sitä, mihin nuoret haluavat töihin valmistuttuaan opinnoistaan, Mäkelä sanoi.

Mäkelän mielestä suomalaisten yritysten olisi investoitava Suomeen aina kun se on kannattavaa. Tuotannon siirtoa pitäisi aina harkita laadun, strategian ja ennen kaikkea inhimillisen näkökulman kannalta.

– Kenen voi vaatia enää kantavan vastuuta Suomen tulevaisuudesta, jos yrityksetkään eivät niin tee?

Mäkelä ihmettelee työnantajapuolen edelleen jatkuvaa jupinaa raamisopimuksessa sovitusta työntekijöiden kolmen päivän vuosittaisesta koulutuksesta. Mäkelä muistutti, että Suomen virallinenkin strategia globaalissa kilpailussa selviämiseen on osaamisen korkea taso ja osaamisen etumatkan säilyttäminen kilpailijamaihin nähden.

– Voisiko siellä työnantajaleirissä käyttää ihan tavallista maalaisjärkeä? Kolme koulutuspäivää vuosittain kaikille työntekijöille on erittäin viisas ratkaisu. On aivan käsittämätöntä, jos koulutuksen järjestämistä kartetaan kuin ruttoa!

Lisätietoja: Matti Mäkelä, puh. 0400 515 942