Juhani Jara: Yhteiskuntasopimuksesta mietteitä!

Kuinkahan moni tietää, mitä ns. yhteiskuntasopimus sisältää tai sisälsi? En oikein tiedä minäkään. Sopimusta on lisäksi ”veivattu” edestakaisin. Mutta jotain sentään. Nykyisen hallituksen tarkoitus oli laskea työnantajan kustannuksia 15 prosenttia erilaisilla leikkauksilla työntekijän ansioista. Näihin kuului muun muassa palkat, palkan lisät ja lomarahat. Leikkaukset olisivat siis pudottaneet vuosityöansiota 15 prosenttia. Monilla se olisi tehnyt paljon enemmän.

Työntekijäliittojen piti sitten vain tehdä oma ehdotuksensa, miten tämä toteutetaan. Emme olisi kuitenkaan saaneet vastineeksi oikeastaan mitään työnantajaliitoilta. Esim. 30 000:n euron ansioista leikkaus olisi 4 500 euroa.

Ilman liittojen ja sen jäsenten vastustusta tämä olisi nyt todellisuutta. Moni sanoo, että liiton maksu on niin kallis verrattuna Loimaan kassan eli YTK-kassan maksuun.

Vuonna 2016 Loimaan kassan maksu on 118 euroa/ vuosi. Metallin jäsenmaksu on ansioista riippuen 400–600 euroa vuodessa.

Kumpi siis tulee todellisuudessa halvemmaksi? Kannattaako maksaa 118 euroa ja menettää n. 5 000 euroa vuodessa riippuen ansioista, vai maksaa Metallin jäsenmaksu tulojen mukaan ja saada 5 000 euroa enemmän palkkaa vuodessa plus muut edut. Niitä ei edes saa Loimaan kassasta! Minusta ratkaisu on aika helppo.

Mitä enemmän meitä on liitoissa jäseninä, sitä vahvempia me olemme pitämään puoliamme neuvotteluissa. Vielä meidän voimamme esti pahimmat ”jutut” ja leikkaukset. Toivottavasti niin on tulevaisuudessakin. Loimaan kassalaiset eivät tässä auta yhtään. Puhukaa siis heille työpaikoilla ja muuallakin ja käskekää liittyä Metalliin.

Haluan olla vaikuttamassa liittokokouksessa siihen, että Metallityöväen Liitolla on tulevaisuudessakin voimaa vastata tulevaisuuden haasteisiin työelämässä ja myös muissa asioissa. Liitto on ja sen tulee olla muutakin kuin vain työehtosopimus työpaikoilla.

JUHANI JARA 54
TAMPEREEN AUTOKORJAAMOTYÖVÄEN AMMATTIOSASTON PUHEENJOHTAJA