Arja Taipale: Sinun äänesi liitossa!

Hallitus uhkaa pakkolaeilla ja Etelärannan väki Häkämiehen johdolla uhoaa, että ”tupoja” ei enää tehdä. Syksyn työehtoneuvotteluista tulee vähintäänkin mielenkiintoiset. Nyt jos koskaan on ihmisen ääni saatava kuuluviin. Suomen hallitus ja EK seuraavat tarkkaan Metallin vaaleja. Onhan liittomme yhä edelleen johtava teollisuusliitto, joka usein on neuvotteluissa päänavaajan roolissa.

Miten me palkansaajat, työttömät ja eläkeläiset, liiton jäsenet, voimme vaikuttaa asiaan? Äänestämällä vaaleissa! Se on tehty nyt kovin helpoksi. Ennakkoon voit äänestää joko sähköisesti tai postiäänestyksenä. Ja vielä varsinaisessa vaalissa käymällä uurnalla, jos ennakkoon et ehtinyt sitä tehdä. Käytä siis ääntäsi ja näytä sekä pakkolakien uhkaajille että työnantajille, että meille ei käy ihan mikä vaan. Meissä on voimaa!

Äänestä Autoalan Vaikuttajia (kuulumme osana Metallin Vaikuttajiin) – olemme Sinun äänesi liitossa!

Ikääntyvä ay-aktiivi – liiton voimavara

Yksi Metallin Vaikuttajien vaaliteemoista on ”työstä terveenä eläkkeelle”. Kova haaste nykypäivänä, mutta tavoiteltavissa. Ikääntyvä ay-aktiivi on voimavara sekä liitolle että ammattiosastoille. Osataanko se ottaa vastaan? Keskusteluja käydään usein siitä, että eläkkeelle jäänyt jäsen ei voisi enää aktiivisesti osallistua toimintaan: ammattiosaston toimikuntiin, liittokokoukseen, äänestyksiin ym.

Kun ihminen on vuosikaudet ollut toiminnassa mukana, työelämässä ja saanut ympärilleen melkoisen toimivan verkoston, loppuuko se sillä hetkellä kun eläkepäivät alkavat? Minä ainakin sanon, että ei lopu. Työelämässä puhutaan ”hiljaisen tiedon siirrosta”. Se pätee myös ay-toiminnassa. Uusia nuoria on saatava mukaan toimintaan ja annettava heille vastuuta. Kuka voisi ollakaan se henkilö, joka voisi opastaa nuoren ammattiyhdistysasioihin. Se on ikääntyvä ay-aktiivi!

Työskentelin liki 30 vuotta autoalalla, lähinnä maahantuonnissa. Liitossa olen tehnyt järjestäjän hommia vuosina 2013–2014. Olen tällä hetkellä työtön ja reilun parin vuoden kuluttua eläkkeellä. Toivon mukaan terveenä. Nyt olen aktiivisesti mukana niin ammattiosaston, liiton kuin oman kotikuntanikin luottamustoimissa.

Uskon, että minulla on vielä paljon annettavaa ay-toiminnalle. Olen ollut liittokokouksessa Tampereella vuosina 2004, 2008 ja 2009. Kokemusta riittää ja uskallusta puhua asioista suoraan ja rehellisesti isonkin joukon edessä. Ammattiyhdistysasiat ja etenkin jäsenten edunvalvonta kiinnostavat yhä niin paljon, että lähdin mielelläni liittokokousehdokkaaksi Autoalan Vaikuttajien hyvää porukkaan.

ARJA TAIPALE 85